Samyang 85/1,4 Aspherical IF: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Samyang 85/1,4 Aspherical IF
Recension / Test / Priser / Fakta

Samyang 85/1,4 Aspherical IF


Summering

Ett ljusstarkt porträttele för 24x36-formatet, tillverkat i Korea. Objektivet saknar CPU och har manuell fokus. Finns för Canon, Nikon, Pentax och Sony.
Samma optiska konstruktion finns även under ...

Läs mer


Betyg


(4.64/5)
(baserat på 14 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Ett ljusstarkt porträttele för 24x36-formatet, tillverkat i Korea. Objektivet saknar CPU och har manuell fokus. Finns för Canon, Nikon, Pentax och Sony.
Samma optiska konstruktion finns även under andra tillverkarnamn, såsom Walimex, Vivitar, Polar, med flera.

Observera att bilden på tillverkarens hemsida är felaktig, och visar ett 500-millimeterstele. Dock är PDF-bladen korrekta.

Tillverkarens produktsida

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Tele
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Nej
Bildegenskaper:
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 85 till 85 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 1.4 till 1.4
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 1 till 1 m
Dimensioner:
  • Diameter: 78 mm
  • Längd: 73.2 mm
  • Produktvikt: 513 g
Funktioner:
  • Allvädersskydd (damm/fukttålig): Nej
  • Stativfäste: Nej
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 72 mm
  • Format: Fullformat (35mm)
  • System: Canon EF
Övrigt:
  • Lanseringsår: 2009
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja
Länkar:

Recensioner

1 2 Nästa 
2023-09-20 Rhem
PLUS: funktionsduglig skärpa otroligt prisvärt
MINUS: Kromatisk aberration

Nu har jag lekt med detta objektivet i  några dagar och är hyfsat nöjd. Några här har skrivit att bländaren är ömtålig men jag har inte hittat något som styrker detta. Men de allra flesta fotar väl vidöppet på 1.4. Det känns dock fånigt att inte blända ner för att man är rädd för att objektivet ska gå sönder.

På 1.4 är skärpan bra.  Men man behöver se till att man fokuserar ordentligt. Något disig på 1.4 kontrasten är ok men inte mer. Något som stör på 1.4 är kromatisk aberration. Där är väldigt mycket kromatisk aberration när man fotar vidöppet vilket ofta förstör!

Förutom detta så finns det inget att klaga på. Jag blev positivt överraskad över skärpan på 1.4 efter att ha läst att detta objektivet skulle vara ganska så oskarpt vidöppet. Men den kromatiska aberrationen tar ner helhetsintrycket avsevärt och är svårt att korrigera i efterhand. Kvaliteten på själva objektivet är väldigt bra. Jag betalade tusen kronor för mitt på Tradera och för det priset kan jag inte klaga.
Ska sägas att jag använder det till aps c så det blir 131mm vilket funkar bra till porträtt. Faktiskt är det ett väldigt prisvärt objektiv sett till att du får ett 131 mm 1.4 för tusen spänn i fullformat. Jag bara ett objektiv som var lika ljusstarkt över 85mm i fullformat. Annars tittar man på 1.8 2 och då kostar majoriteten av dessa objektivt avsevärt mycket mer.

Man kan säga att ett 131 1.4 på aps c canon är som ett 85mm 1.2 på fullformat. Du får samma bokeh sen att du behöver stå lite längre bort när du fotar porträtt är egentligen bara positivt. 85 1.2 för ett porträtt blir 1.13 meter med samyang 85 1.4 på aps c canon 1.75. Samma bokeh.

Sen kostar 1.2 objektiv oerhört mycket pengar. Du kan inte fota med det i dagsljus utan ND-filter. Sen väger det 2 kg. Så Samyang 85 1.4 är ett fantastiskt prisvärt objektiv för porträtt på aps c !

Pris: 1000
William Pernula
2018-08-05 MVPernula
PLUS: Skärpa och skärpa. Gediget byggd och sitter som gjutet i handen, vikt ger känsla av hög kvalité.
MINUS: Absolut ingenting. Ska man vara petig är det väl saknad av AF, men det ska man inte heller klaga på om man väljer ett manuellt objektiv.

Ännu en 'prime'! Samyang har gjort bra ifrån sig med denna goding, mycket research blev det innan jag satsade på den här. Skärpan spöar nikons egna 85mm 1.8 med hästlängder, har mycket redig och robust kvalité med en fantastisk fokusring. (denna är manuell)

Liknande produkter: Nikkor 85mm

Kundtjänst: -

Pris: 2000
Sten-Åke Sändh
2015-03-23 Sten-Åke Sändh
PLUS: Mycket vacker bokeh och riktigt skarpt och kontrastrikt från 2,8 om man vill det. Förvånansvärt hög precision och kvalitet. Låg stigning i fokusgängan som det ska vara på MF-objektiv. Jag ser det som en stor fördel att det är konstruerat för MF, annars hade det varit ännu svårare att fokusera. Tidsautomatiken funkar åtminstone. Ett objektiv med en verkligt stark karaktär.
MINUS: Lång närgräns på 1 meter. Kräver nästan focus peaking för att fokuseringen ska fungera med det korta skärpedjupet. Kan nog vara svårt frustrerande utan. Man får se upp med CA fullt öppen, som dock dämpas nästan helt vid nedbländning till 2,8. Focus shift-tendenser kan ses om man bländar ner och det blir tydligt med peaking.

Det är bokeh'n på fullt öppen bländare som är grejen med detta objektiv. Det här objektivet ska användas på FF-kameror med hög upplösning. Det ger bäst uppmätt upplösning med Nikons 36 Mp D800E eller kamerahus med samma sensor, såsom Sony A7r. Ger mycket kort skärpedjup som gör att det kan vara omvittnat svårt att sätta skärpan utan hjälpmedel så därför kan det faktiskt vara så att det ideala huset idag är A7r som har både fokuspeaking och EVF (Nikon-husen inklusive det nya D810 saknar ju det idag). Samyang 85/1,4 funkar lysande med Sony's peaking och focusing aid (förstoringsläget). Det finns alltid ett litet blänk av peaking color som gör att man inte missar skärpan. Med EVF slipper man de problem som exv. användare av OVF-kamerahus gnäller över d.v.s. att sökaren mörknar vid nedbländning, vilket kan försvåra fokuseringen.

Fullt öppet är det aningen mjukt men det gör inte så mycket för fullt öppet är det ju bokeh'n som man är ute efter. Bilderna ger ju med nödvändighet ett soft intryck när så stor del ligger i oskärpa p.g.a. det mycket korta skärpedjupet. I ett porträtt blir nästan enbart ögonen skarpa med 1,4.

Ska man hitta något annat objektiv där både bokeh och skärpa är synbart bättre så handlar det om Zeiss Otus 85mm/1,4 och 38 000 istället för 2890.

Det är egentligen rätt enastående att detta billiga koreanska objektiv för knappt 3000 spänn har så höga sammanvägda poäng i DxO:s test av kamera/objektivkombos (39) att det hamnar på 30:e plats idag bland 7695 av DxO testade kombinationer av kamerahus och objektiv. Det är nästan bara andra kombos med Otusar och Nikkor-objektiv på antingen en D800E eller D810 före och då talar vi ofta om objektiv för 30 000 spänn och mer som sagt.

Liknande produkter: Sigma 85/1,4 ger väldigt likartad bokeh men är betydligt dyrare. Har dock AF som fördel även om även AF brukar ha svårt med så korta skärpedjup.

Kundtjänst: Cyberphoto är ju lysande. Man har det på 24 timmar.

Pris: 2890
Eivor Gustavsson
2014-09-20 Eivor Gustavsson
PLUS: Skärpedjupet, bokeh, den robusta konstruktionen, tyngden, priset definitivt
MINUS: Lite slött i den manuella fokusen, kräver färdighet och träning, en till två skarpa bilder på tio, motljusskyddet sitter löst...men allt detta är glömt när man får bilden med stor B!

Mitt favoritobjektiv! Köpte det begagnat på Blocket och har inte ångrat en sekund. Visst...det krävs en del färdighet och det är inget man använder till objekt i rörelse, men känslan i bilden med det korta skärpedjupet blir magnifik. Måste skaffa en till min Canon...letar

Pris: 1500
Fredrik Beskow
2014-07-04 FredrikB
PLUS: Skärpan, skärpan och skärpan.
MINUS: Något tungt, men med den ljusstyrkan kan man leva med det. Lite trög fokusring, men det är nog mest en vanesak.

Helt otroligt objektiv för de pengarna... Knivskarpt på full öppning, med ett härligt "släpp" mot bakgrunden och en fin, krämig bokeh. Balanserar bra på en Nikon D700.

Ett fynd!

Pris: 1600
John Pavval
2012-01-30 Vanheden
PLUS: Skarp! 100% crop är användbart :)
MINUS: Flimsigt motljusskydd, lite trög fokusring.

Riktigt vasst objektiv!

Saknar AF och det är rätt pilligt att ställa in skärpan på håret vid 1.4 men det går. Motljusskyddet vill inte riktigt sitta fast så jag satte en 2 mm bred tejpsnutt som fungerar som kil och nu sitter den perfekt. Fokusringen är har en gnutta för mycket motstånd men det kanske ger sig efter lite mer användning, gör det lite besvärligt att följa fåglar i flykten.

Perfekt för porträtt och som kort tele, oskärpan blir väldans fin.
Ruskigt mycket glugg för pengarna, jag är grymt imponerad av vad den presterar. Och för det priset så rekommenderar jag den verkligen!
Bildkvaliten är mycket bra!

Liknande produkter: Zeiss Planar T* 85/1,4 ZK
2011-02-11 oscarv
PLUS: Skärpan, ljusstyrkan, kvalitetskänslan, priset!!
MINUS: Saknar AF men det gör inget om man skall filma

Jag är otroligt nöjd och håller inte med om att det är plastigt och att motsljusskyddet är dåligt. Fukusringen har L känsla och det är sinnessjukt skarp i de flesta lägen. Köp köp!

Liknande produkter: Canon EF 85mm f/1,2 L USM II
Viss skillnad men kostar 8 ggr så mycket ;)

Kundtjänst: Utmärkt service som vanligt. Tålmodigt packar de upp allt och låter dig prova med ditt eget hus.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2570
Joakim Wenngren
2011-01-06 erajjwe
Fantastisk skärpa! Galet bra glugg!

Tyvärr inte mycke använd av mig, kör oftast zoom objektiv
Zoran Ladinek
2010-11-16 Zoran Ladinek
PLUS: Skärpa, bokeh, tyngd, full automatik med Pentax
MINUS: Öhh...har faktiskt inte hittat någon.

Har haft Samyangen i några veckor nu och jag kan säga att den är helt fantastisk. Skärpan på full öppning är riktigt, riktigt bra. På bländare två är den helt makalös. Skärpan tillsammans med den makalöst vackra bokehn gör den här gluggen till ett perfekt porträttobjektiv. Men det går utmärkt att använda till annat också, t ex produktfoto. Den vackra bokehn tillsammans med toppenskärpan gör att i princip vad du än riktar den mot så blir det konst.

I pentaxverisionen fungerar automatiken fullt ut, då bländarringen har ett A-läge. Bländaren kan alltså styras från kamerahuset. Bländarvärdet syns till och med i EXIF-datan. Att det inte har AF är för mig inget som helst problem då jag oftast ändå rattar manuellt.

I min kameraväska är det här objektivet det billigaste jag har köpt nytt. Att det skärpemässigt är vassare än mitt Tamron 28-75, och till på köpet har en underbar bokeh gör objektivet till det absolut mest prisvärda av alla mina gluggar. Och till en given favorit. 2100:- på Cyberphoto gjorde heller inte ont alls.

Liknande produkter: Zeiss Planar T* 85/1,4 ZK. Alltså tittat på, utan en tanke på att köpa det för 11700:-.

Kundtjänst: Bättre kundservice än Cyberphotos finns inte!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2100
Jonas Ohlsson
2010-10-18 jonas0h
PLUS: BOKEH !! skärpa på 1.4, fokusringen
MINUS: Tung, närgränd 1m, MF, Manuell ljusmätn på D90, lite snävt användningsområde

Detta är en helt fantastisk lins. Den är helt tillräckligt skarp för att användas på 1.4 och ger den smuttaste oskärpan jag någonsin skådat. Det spelar ingen roll i vilken bakgrund du fotar, ditt objekt kommer alltid vara snyggt inringat i oskärpan. Det är den perfekta brännvidden för porträtt och mode och är utmande och rolig att fota med.

det är inte helt lätt att fokusera men jag har framgångsrikt använt en ny mattskiva med split screen och micro prism på min d90, inköpt på amerikanska ebay.


MF, närgräns 1m och ljusmätning på D90 och ev. användningsområdet är det enda jag kan klaga på.
Optisk prestanda är fantastisk.

köp den.
1 2 Nästa 

Prisjämförelse

Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Forumdiskussioner

Diskussion I forum Startad Startad av Inlägg Senaste inlägg - Senaste inlägg av
Canon vs Samyang – 85mm Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2012-04-06 16:53 fratey 12 2012-04-07 01:22 fratey
Erfarenheter Canon-Samyang 14mm f/2.8? Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2011-01-12 13:25 wfrank 27 2011-11-09 17:54 wfrank
Canon 7D VS 5D mark II? Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2010-11-23 12:48 Ibanez Magnus 156 2011-03-15 20:04
Samyang hos Cyberphoto Övriga objektiv och kameratillverkare 2009-10-30 15:06 Nazar 59 2011-02-12 05:14 5.2 racing
Manuella Samyang 85/1.4 eller Canon EF 85/1.8? Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2011-01-24 10:27 wfrank 3 2011-01-24 11:18
samyang 85/1,4 vs Canon ef 85/1,8 vs. 2011-01-15 00:07 Marcus_Nilsson 24 2011-01-17 11:11
Samyang-objektiv Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2010-11-19 19:04 Mats Findell 19 2010-11-20 20:38 Martin Rosén
Nikon 85/1,4 eller Samyang 85/1,4? Köpråd 2010-01-12 15:35 AndreasXPS 33 2010-09-18 16:07
Manuell Glugg till 5D Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2010-05-03 23:10 Schulz 18 2010-07-03 19:43 bengt-re
Filmobjektiv Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2010-06-07 17:55 6 2010-06-07 23:02 bengt-re
Walimex/Samyang/Polar pro 85/1,4 IF Övriga objektiv och kameratillverkare 2009-01-29 23:37 chickenphone 229 2010-02-21 12:49 bengt-re
Fisheye för APS-C Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2009-08-22 22:47 joccee 38 2010-02-19 09:16 Laesk
Prisvärda ljusstarka Canon-gluggar Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2009-12-30 11:37 brutusostling 44 2010-01-22 11:35 sceptic
Porträttobjektiv Nikon - kameror , objektiv, tillbehör 2009-11-01 16:53 Tinab66 11 2009-11-04 17:53 Makten
Bra porträtt objektiv till Canon 50D Canon - kameror , objektiv, tillbehör 2009-11-02 14:28 PSEA 11 2009-11-03 00:28 apersson850
Skarpaste gluggen för porträtt Nikon - kameror , objektiv, tillbehör 2009-08-26 19:34 idasjögren 71 2009-10-08 08:10 Staffan3

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

1 2 3 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
rille77 2009-07-31 14:14:35
carpelux 2009-09-26 14:09:18
bengt-re 2009-09-28 19:31:09
Lången 2009-11-27 21:15:29
Ananda18 2010-02-09 16:37:32
Annakaterina 2010-05-21 13:37:17
JagCanonist 2010-06-22 20:08:38
andymanson 2010-06-28 18:15:42
KloP 2010-07-02 19:26:31
RZetter 2010-08-22 10:37:12
pholmlund 2010-09-16 11:05:46
HenkanW 2010-10-05 20:24:17
Fredrik Andersson 2010-10-13 23:34:26
Henke.e 2010-10-14 14:49:43
Mårten Bläckberg 2010-10-30 00:52:56
harman 2010-11-10 23:43:10
Ulf-Sjo 2010-11-20 21:50:32
a_prahl 2010-12-14 13:07:32
thoreus_ 2011-01-19 15:20:19
fiddeh 2011-02-14 08:45:59
Atos 2011-02-20 21:11:37
SvenJonsson 2011-02-28 18:32:16
Andersjak 2011-03-09 14:14:30
Joakim Berndes 2011-04-08 16:18:15
Mobben 2011-04-17 23:26:39
1 2 3 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS