Göran Segeholm - Konsten att ta vinnande bilder: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Böcker & Tidningar > Läroböcker > Göran Segeholm - Konsten att ta vinnande bilder
Recension / Test / Priser / Fakta

Göran Segeholm - Konsten att ta vinnande bilder


Summering

Hitta din egen skaparglädje och utvecklas som fotograf!


Vill du kunna ta de där bilderna som blir riktigt bra, vare sig du visar dem för dina fotointresserade vänner eller lämnar in dem ...

Läs mer


Betyg


(5/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Hitta din egen skaparglädje och utvecklas som fotograf!


Vill du kunna ta de där bilderna som blir riktigt bra, vare sig du visar dem för dina fotointresserade vänner eller lämnar in dem till en fototävling? I Konsten att ta vinnande bilder visar journalisten och fotografen Göran Segeholm olika sätt att tänka på fotografering. Vad är egentligen poängen med oskarpa bilder, varför är “fult” ibland mer tilltalande än “snyggt” och varför tycker människor så olika om bilder? Dessutom visar han varför det är så viktigt att försöka hitta sin egen väg i bildberättandet, och var man kan börja leta.

Konsten att ta bättre bilder vänder sig till dig som har testat alla tipsen i de mer tekniska fotoböckerna. Nu vill du ta bilder som räcker lite längre, antingen du skickar in dina bilder till tävlingar eller bara är engagerad och vill utvecklas som hobbyfotograf.

”Om du kan hitta sätt att beröra andra med dina fotografier så hittar du också till din egen skaparglädje.”

Göran Segeholm är frilansjournalist, fotograf och författare till flera fotohandböcker. Han var tidigare chefredaktör på tidningen Kamera & Bild. Nu undervisar han om bildjournalistik och bloggar regelbundet på Multijournalist

En videointervju hittar du på Youtube.

Kampanjpris, ordinarie pris 280 kr

Tillverkare: Pagina Förlags AB

Recensioner

2016-02-08 Holga
PLUS: Vi leds in i bildmakarens sätt att tänka.
MINUS: Kilopriset.

Visst intressant och givande. Men lite tunn i förhållande till priset. Det är ju inte heller direkt nytryck.

Pris: 250
Anders Frankenberg Wester
2011-07-13 Anders F Wester
PLUS: Svårbeskrivet ämne, skrivet på renaste svenska ! Medryckande ! begränsar sig inte till foto - Boken väcker ochså nya tankar hos mig !
MINUS: Fråga en djupt kristen vilka brister bibeln har så får du samma svar.......

Bokens titel har kritiserats. Det har jag en viss förståelse för, men titlen kan förstås på mer än ett sätt...... Önskar man en bok med färdiga recpet på hur man kokar ihop en bra bild riskerar ma nat b li gruvligt besviken. Det är definitivt inte någon "trix-bok" ! Däremot tror jag boken har en påtaglig potential i fråga om att utveckla en fotograf, och vederbörandes bilder !

Boken faller i två delar: Första delen handlar huvudsakligen om bildanalys, och sätt att förhålla sig till bilder. En rätt rejäl bit av första delen går åt att bygga upp en begrepsaparat, som senare används i boken (nej - det är absolut inte så tort som det omedelbart låter - långt därifrån !) Själva poängen är att man skall vänja sig vid att förhålla sig till bilder, och göra sig själv en klarare och mer nyanserad bild av vilka värden man önsar att bilden skall förmedla, och vilka faktorer som styr desssa värden och signaler.

Del två består i huvudsak av en lång rad metoder för att vidareförmedla det budskap man har bestämt sig för att förmedla, när man väl gjort sig tillräckligt klar över vad man egentligen vill.

Förstått ungefär såhär: En blomma är inte bara en blomma. En blomma är kanske minnet om barndommens somrar, lekfullhet, och värme. Första steget är att verbalisera, och göra sig klar över att det jag vill förmedla är just värdena; "lekfullhet", "värme", och de värden som ligger gömda i det man implicerar i uttrycket "barndommens somrar". Steg två är hur griper man saken an ? Vilka medel har jag för att få inn känslan av lekfullhet, och värme i bilden ? När jag gjort det vet jag hur jag ska ta bilden. Och därifrån kan man börja pröva sig fram tills man hittar sitt uttryck.

Jag har läst boken från pärm till pärm. Det är fel sätt att läsa den. Den ska läsas bit för bit, och arbetas med. Men jag känner redan att jag har börjat tänka anorlunda på bilder ! Jag ser kvaliteter i bilder som tidigare gått mig förbi ! Och jag har redan börjat se mina egna bilder med nya ögon ,och reflekterar mer över vad , och hur jagfotograferar.

Men egentligen är boken nog i första hand menad för folk som har kommit lite längre än jag har gjort. Jag har fotot analogt tidigare, men är nybörjare på det digitala området. men för mig är det nog en bok att växa med - och jag tror den är långtidshållbar !

En sak till: Jag älskar mannens attityd ! Jag älskar hans totala avsaknad av "konstnärschoser", och eller självhögtidlighet - trots hans kraftiga fokusering på uttrycket i bilden håller han sig på jorden, och trots att det handlar om estetik, på en relativt abstrakt nivå, förfaller han aldrig till elitism, överintellektualisering, eller primadonna-ideér ! Tvärtom är allt helt på jorden, och därtill innehåller boken ett vackert försvar för semesterfotografens rätt att ta instamaticbilder, därför att det är viktigt för honom -Jag älskar sånt !

Köpt hos: Tradera

Pris: 80
2011-01-30 MoniQ90
PLUS: Lättläst, inspirerande, lärorikt
MINUS:

Kan inget annat än hålla med de andra recenseterna. En mycket bra bok. Göran har verkligen lyckats sätta ord för det man bruka känna inför olika bilder samt beskriver väldigt bra de olika fotograftyperna.

Denna bok rekommenderas varmt.
Själv går jag distanskursen fotografi - visuell kommunikation där de använder denna boken som kurslitteratur. Göran är också en utav lärarna i den kursen.

Köpt hos: Adlibris.se

Pris: 219
Sven Rikner
2009-08-26 svri00
PLUS: En av de bästa faktaböcer som jag läst utan tvekan och en bok som jag gärna vill bära med mig hela tiden.
MINUS: Kanske ännu fler faktiska exempel hade varit bra för oss medelmåttor.

En helt otroligt bra bok som verkligen fick mig att att ett steg framåt i mitt bildskapande. Göran har ett direkt och enkelt språk som gör den lättläst men ända inte banal. Han fångar verkligen precis hur det är och man känner verkligen igen sig i de problem och utmaningar han beskriver. En av de absolut bästa fotoböcker jag läst och en referensbok som är ovärderlig. Blri förvånad om den inte blir en lärobok på vissa utbildningar.
Jerry Jönsson
2009-01-08 Gutta
PLUS: Lättläst, inspirerande, informativ.
MINUS: Hade gärna fått vara lite längre...:-)

Som flera redan skrivit. Lättläst, medryckande och mycket intressant. En bok för de flesta kanske. Men mest behållning av boken tror jag man har om man har några års fotoerfarenhet bakom sig och börjat fundera mer i termer om bild snarare än teknik. För mig som typiskt teknikinriktad hoppas jag denna boken var startskottet på en mer medveten bildsyn.

Köpt hos: Fotosidan (White Balance AB)
Måns Hagberg
2009-01-08 Måns H
PLUS: Inspirerar, lär ut, analytisk och medryckande. Man fattar mer. Rekommenderas!
MINUS: Tryck och bindning OK, men inte mer.

Har nu läst boken. Ovanlig. Mycket bra. Utgångspunkten var en fråga, varför vinner "fula" bilder? Man får svar, men boken handlar om personlig utveckling, vad som händer i fotografens huvud, i eventuell modells huvud och i betraktarens huvud och mage och hur fotografen genom att tänka annorlunda kan nå allt längre fram.

På vägen får man analys och struktur, kanske låter tråkigt men här är det engagerat och medryckande. Många "tips", men de är så långt från Scott Kelby man kan komma, här är det idén bakom olika tekniker som beskrivs, inte hur man gör.

Jag gillar särskilt att Göran Segeholm tar alla som försöker skapa bilder på lika stort allvar. Det är bra att utvecklas som fotograf, och ett familjealbum med enkla bilder och korta texter blir med tiden "i ordets rätta mening ovärderligt".

Köpt hos: adlibris

Pris: 228
mikael pettersson
2009-01-04 mikep
PLUS: väntar redan på en del2
MINUS: märklig (missvisande)titel

en bok som lyckas sätta ord på det som du ofta känner inför en bild men inte har egna ord för. tack vare boken känner jag också mig stärkt i min fotografi och inspireras att gå vidare.

Köpt hos: AdLibris
Roger Folhammar
2008-12-05 lynxx
PLUS: Lättläst och MYCKET inspirerande.
MINUS: När kommer uppföljaren?

Klarsynt beskrivning av oss fotografer. Varför tar man de bilder man gör? Varför är tekniken ett självändamål för vissa och ett verktyg för andra? Hur kan man berätta med bilder så att alla förstår vad man vill ha sagt?

Köpt hos: Fotomässan 2008
Tomas Engström
2008-12-04 Tomasz
PLUS:
MINUS: Fånig titel

Göran Segeholm kan konsten att berätta, och han berättar om bilder. Inte specifika bilder, även om han har några bilder med i boken som exempel, utan om bilder generellt.

Vad är det som gör att en bild är öppen eller sluten, varför känns en bild bättre än en annan? Det finns nästan ingen gräns för hur mycket hemligheter det kan rymmas i en bild, och Göran öppnar läsarens ögon på ett fantastiskt lättläst sätt.

Årets julklapp till den bildintresserade!

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Satto 2009-01-08 22:12:31
AndyK 2009-01-29 12:58:29
JuniorFotografen 2009-02-23 15:13:36
Ignatius Riley 2009-04-25 14:12:50
Snowrider 2009-07-07 23:40:13
uluru 2009-08-18 13:09:53
svri00 2009-08-26 11:02:43
Hoggeman 2009-09-16 16:39:15
justdied 2009-10-21 16:23:55
Chr.Bra 2009-11-15 22:47:45
Johan_I 2009-11-27 08:45:42
Roman Perez 2009-12-04 21:43:35
Ecoton 2010-03-26 09:56:19
MoniQ90 2011-01-30 15:29:41
calle68 2011-02-22 10:11:38
Gun-Britt B 2011-03-31 15:42:42
perer 2011-11-11 11:03:53
marber 2012-02-18 20:49:36
Linnås 2012-03-31 17:16:25
Kijana 2013-01-20 12:25:34
Benne Odén 2021-02-21 13:29:15
Agent009 2022-11-24 14:09:46
mlovkvist 2022-12-15 20:19:34


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS